«هاوینگ بیت کوین» به معنای نصف شدن پاداش ماینرها در ازای استخراج هر بلاک در شبکه بیت کوین است. به عقیده برخی تحلیلگران و کارشناسان بلاک چین، هاوینگ میتواند باعث افزایش ارزش بیت کوین در طول زمان شود.
هاوینگ (Halving)، از واژهی Half در زبان انگلیسی که به معنای نصف شدن میباشد، مشتق شدهاست. برخی کاربران این عبارت را به صورت هالوینگ تلفظ میکنند. شایان ذکر است که حرف L در این عبارت تلفظ نشده و بیان صحیح آن به صورت «هاوینگ» است.
برای آشنایی کامل با مفهوم هاوینگ بیت کوین، هدف از وقوع هاوینگ و زمان وقوع هاوینگ بعدی بیت کوین در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
آشنایی با هاوینگ بیت کوین
تعداد کل بیت کوینهای موجود برابر با 21 میلیون واحد است که تمامی آنها تا سال 2140 میلادی استخراج خواهد شد. همانطور که میدانید، استخراج ارزهای دیجیتال یکی از راههای کسب درآمد در این بازار است که توسط ماینرها انجام میشود. ماینرها از طریق انجام محاسبات پیچیدهی ریاضی و گرافیکی، بلاکهای جدید تولید میکنند و به ازای ایجاد این بلاکها، به آنها پاداشی از سوی شبکه در قالب بیت کوین داده میشود.
بر اساس قوانینی که ساتوشی ناکاموتو (خالق ناشناختهی بیت کوین) تعیین کرد، این پاداشهر چهار سال یکبار نصف میشود. به بیان سادهتر، هر چهار سال یکبار و پس از گذشت 210هزار بلاک جدید در بلاک چین بیت کوین، میزان تولید بلاکهای جدید نصف شده و به دنبال آن پاداش ماینرها نیز به میزان 50 درصد کاهش مییابد. به این فرایند اصطلاحا «هاوینگ بیت کوین» میگویند.
پیشبینی میشود که با انجام این چرخه هاوینگ بیت کوین، تا سال 2140 میلادی، استخراج کل 21 میلیون واحد بیت کوین تکمیل شده و پاداش استخراج بیت کوین، به عدد صفر خواهد رسید. البته این بدان معنا نیست که استخراج بیت کوین نیز پایان مییابد، بلکه تا زمانیکه ارزدیجیتال بیت کوین وجود دارد، استخراج آن نیز ادامه خواهدداشت، اما از آن پس، پاداش ماینرها با استخراج بلاک به آنها دادهنمیشود، بلکه از طریق کارمزد تراکنش به آنها پرداخت میشود.
اما هدف اصلی ساتوشی ناکاماتو از طراحی فرایند هاوینگ بیت کوین چه بوده و این رویداد چه اثراتی بر بازار میگذارد؟
علت وقوع هاوینگ بیت کوین چیست؟

پس از آشنایی با مفهوم هاوینگ بیتکوین، اولین سوالی که در ذهن کاربران کریپتوکارنسی ایجاد میشود این است که علت وقوع این رویداد چیست؟ چرا پاداش ماینرها در طول زمان روند کاهشی دارد؟ آیا این امر موجب کاهش بازدهی ماینرها نخواهد شد؟ هاوینگ بیت کوین چه اثر مثبتی بر بازار کریپتوکارنسی خواهد داشت؟
همانطور که میدانید بازارهای مالی همچون بازار سهام، بازار فارکس و بازار ارزهای دیجیتال بر اساس اصل عرضه و تقاضا در جریانند. هاوینگ بیت کوین نیز در واقع مکانیسیمی برای کنترل تورم در بازار بیت کوین است.
در شرایطی که تعداد بیت کوینها نامتناهی باشد و پاداش استخراج ماینرها ثابت بماند، بیت کوینهای جدید بهسرعت تولید خواهند شد. بنابراین تعداد بالای بیت کوینهای در گردش به تدریج افزایش مییابد. طبق اصل عرضه و تقاضا، هرچه تعداد بیت کوینهای در گردش بیشتر باشد، ارزش آن کاهش خواهد یافت. از سمت دیگر، همواره در طول تاریخ محدودیت و کمیابی یک محصول، موجب افزایش ارزش شدهاست. بنابراین رویداد هاوینگ بیت کوین ابزاری است که برای حفظ ذخیره بیت کوین طراحی شدهاست.
ویتالیک بوترین،خالق ارزدیجیتال اتریوم، در مصاحبهای علت وقوع هاوینگ بیتکوین را «کنترل تورم» بیان میکند.
اگر شما سیستم ارز فیات(ارز رسمی کشورها) را درنظر بگیرید، خواهید دید که اتخاذ هر تصمیم اقتصادی توسط دولتها، چگونه موجب تغییر نرخ تورم خواهدشد.
کنترل ارزهای فیات در اختیار بانکهای مرکزی است. بانک مرکزی میتواند براساس تشخیص خود و با اجرای سیاستهای پولی و مالی، هر میزان پولی که بخواهد چاپ کند. اما اگر پول بیش از اندازه و بدون پشتوانه چاپ شده و روانهی بازارهای مالی، طلا، مسکن و بورس شود موجب شکلگیری تورم در اقتصاد خواهد شد.
اما در مورد بیت کوین، ساتوشی ناکاموتو کنترل تورم را با الگوریتمی از پیش تعیینشده، تعریف کردهاست. این الگوریتم همان هاوینگ بیتکوین است. او تعداد واحدهای استخراجی بیت کوین را مشخص کرده و برای جلوگیری از ازدیاد آن و بهوجود آمدن تورم در بازار بیت کوین، هر چهار سال یکبار پاداش استخراج آن را تا 50 درصد کاهش میدهد تا از کاهش ارزش بیت کوین جلوگیری کند.
بررسی تاریخچه هاوینگ و تاثیر آن بر قیمت بیت کوین
شبکه بیت کوین در سال 2009 کار خود را با استخراج 50 واحد بیت کوین در هر ده دقیقه آغاز کرد. در سال 2012 ، با وقوع نخستین هاوینگ، این تعداد به 25 واحد بیت کوین در هر ده دقیقه و در سال 2016 و پس از دومین هاوینگ، به 12.5 واحد بیت کوین در هر ده دقیقه رسید. هاوینگ بعدی نیز در سال 2020 انجام شد و این تعداد به 6.25 واحد بیت کوین در هر ده دقیقه کاهش یافت.
با وقوع هاوینگ و کاهش پاداش ماینرها در ازای استخراج بلاکهای جدید بیت کوین، تعداد بیت کوینهای در گردش کاهش یافته و لذا میزان عرضه بیت کوین نیز کاهش خواهد یافت. طبق اصل عرضه و تقاضا، کاهش عرضه یک محصول موجب افزایش ارزش آن خواهد شد. بنابراین انتظار میرود که پس از وقوع هر هاوینگ، ضمن کاهش عرضه بیت کوین، قیمت آن روند صعودی جدیدی را آغازکند.

همانطور که در نمودار قیمتی بیت کوین مشاهده میکنید، پس از وقوع هر هاوینگ و همزمان با کاهش عرضه بیت کوین، قیمت آن وارد فاز افزایشی شدهاست.
بسیاری از معاملهگران، به ویژه افرادی که قصد دارند بیت کوین را به دید بلندمدت وارد سبد سرمایهگذاری خود کنند، با بررسی تاریخ هاوینگ بیت کوین و پیش از وقوع هاوینگ و در کفهای قیمتی اقدام به خرید بیت کوین میکنند تا با رشد قیمت بیت کوین پس از هاوینگ، سود خود را افزایش دهند.
رویداد هاوینگ به طور مستقیم آینده بیت کوین را تحت تاثیر قرار میدهد و موجب حفظ ارزشمندی آن در طول سالهای آتی خواهد شد.
هاوینگ بعدی بیت کوین در چه تاریخی انجام میشود؟

هاوینگ بعدی بیت کوین در سال 2024 رخ میدهد و طی آن پاداش استخراج بیت کوین به 3.125 واحد کاهش خواهد یافت. همانطور که در مطالب فوق ذکر شد، رویداد هاوینگ با هدف کنترل نرخ تورم در بازار بیت کوین انجام میشود و تا زمانی که این نرخ 0% نشود، هاوینگ ادامهدار خواهد بود.
با مراجعه به وبسایت کوین مارکت کپ میتوانید روز شمار هاوینگ بعدی بیت کوین را به صورت آنلاین مشاهده کنید.
تاثیر هاوینگ بیتکوین بر کارمزد تراکنشها
یکی دیگر از آثار وقوع هاوینگ، افزایش کارمزد تراکنشهاست. همانطور که در تعریف مفهوم هاوینگ اشاره شد، با وقوع هاوینگ بیتکوین میزان پاداش ماینرها در ازای استخراج بیت کوین به میزان 50 درصد کاهش مییابد. در چنین شرایطی ماینرهای قدیمی که بازدهی کمتری دارند، کنار گذاشته شده،هش ریت شبکه کاهش یافته و سختی شبکه افزایش مییابد که خود میتواند افزایش کارمزد تراکنشها را به دنبال داشتهباشد.
از سمت دیگر، همه روزه شاهد افزایش ورود و فعالیت افراد در بازار ارزهای دیجیتال هستیم. این امر نیز منجر به ازدحام و شلوغی شبکه شده و افزایش کارمزد تراکنشها را منجر خواهدشد.
سختی شبکه بیت کوین
سختی شبکه یا هش ریت (Hash Rate) معیاریست که زمان و انرژی لازم برای تولید و ایجاد یک بلوک جدید در بلاکچین را بررسی میکند. تعداد ماینرها به صورت مستقیم بر سختی شبکه بیت کوین تاثیرگذار است.
هر چه میزان سختی شبکه بیت کوین افزایش یابد، زمان تولید و اضافه شدن بلاک جدید به بلاک چین نیز افزایش مییابد. با افزایش سختی شبکه، عرضه بیت کوین کاهش یافته و قیمت بیت کوین نیز به مرور زمان افزایش مییابد.
علاوه بر موضوع هاوینگ بیت کوین، سختی شبکه نیز بر روند قیمتی آن تاثیرگذار است.
چگونه میتوان با بررسی زمان هاوینگ بیت کوین یک استراتژی معاملاتی ایجاد کرد؟
طبق تاریخچه هاوینگ بیت کوین، قیمت بیت کوین پس وقوع هر رویداد هاوینگ عموما وارد یک فاز افزایشی جدید شدهاست. بنابراین با دانستن زمان دقیق هاوینگ، میتوان در ریزشهای بازار و کفهای قیمتی وارد موقعیتهای معاملاتی خرید بیت کوین شد و آن را تا زمان پس از رویداد هاوینگ هولد و نگهداری کرد.
با توجه به مطالبی که پیرامون رویداد هاوینگ بیان شد، شما چگونه از این مفهوم برای مدیریت معاملات خود استفاده میکنید؟
در این باره بیشتر بخوانید: مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال
چگونه میتوان در ایران بیت کوین خرید؟
با ثبت نام در یک صرافی ارز دیجیتال میتوانید به خرید بیت کوین یا سایر ارزهای دیجیتال بپردازید.
هاوینگ بیت کوین تا کی ادامه دارد؟
تا زمانی که تمام 21 میلیون واحد بیت کوین استخراج شود و پادارش استخراج ماینرها به عدد صفر برسد.
آیا هاوینگ بر قیمت بیت کوین تاثیرگذار است؟
بله. رویداد هاوینگ با هدف کنترل عرضه بیت کوین طراحی شده و باعث افزایش قیمت بیت کوین در طول زمان میشود.
منبع: تیم تولید محتوای وبلاگ او ام پی فینکس
ادم وقتی از نحوه کارکرد این سیستم هوشمند میخونه واقن لذت میبره ، مرسی از مقالتون
هاوینگ بعدی هم قیمت رو بالا پایین میکنه ؟
طبق تاریخچهای که تو نمودار قیمتی بیت کوین وجود داره، بعد از هر هاوینگ بیت کوین وارد یک فاز صعودی جدید شده.
حالا شما بگین که آیا گذشته باز هم تکرار میشه ؟ 🙂
هاوینگ بیت کوین چون در درجه اول در سطح عرضه و تقاضا آن تاثیر میزاره، بدون شک قیمت بیت کوین رو هم تغییر میده!
ممنون از توضیحات خوبتون.
اینکه مطالب رو به صورت ضبط شده توضیح میدید . عالیه
ممنون از همراهی شما