سقوط بازار ارزهای دیجیتال برای اولین بار نیست که اتفاق می‌افتد و بیت کوین نیز چنین چرخه‌هایی را در گذشته تجربه کرده است و همیشه پس از آن‌ها سربلند بازگشته است.


بازارهایی نظیر رمزارزها، سهام، کالا و به‌طور کل نظام اقتصادی، چرخه‌های رشد و توسعه و همچنین ریزش و رکود را در تاریخچه خود داشته‌اند و می‌توان آن‌ها را به دم و بازدم و تنفس نظام اقتصادی تشبیه کرد. زمان‌هایی وجود دارند که عملاً همه‌چیز صعودی و رو به بالا است و برخی اوقات تقریباً همه بازارها به کف می‌رسند و به قول معروف سقوط می‌کنند.


بحران اقتصادی سال 2008 بیش از دو سال زمان برد تا دوره‌اش پایان پذیرد. بازارهای سهام در نظام‌های اقتصادی مهم دنیا بیش از 50 درصد ریزش داشتند، اما پس از آن، به‌ مدت 10 سال روندی در راستای خوش‌بینی و رشد سپری کردند.


در سال 2000، شاخص نزدک مرکب (Nasdaq Composite Stock Index) با یک سقوط 75 درصدی مواجه شد.

سیر صعودی شاخص نزدک مرکب
سیر صعودی شاخص نزدک مرکب از سال 2002

از سال 2002 به بعد، تقریباً تمام بازارها سیری صعودی را تجربه کرده‌اند. اما مجدداً در سال میلادی جاری، این شاخص با 14 درصد کاهش مواجه شده است.

شاخص نزدک مرکب در سال 2022
ریزش شاخص نزدک مرکب در سال 2022

حالا مسئله این است که ریزش فعلی بازار سهام که از ابتدای 2022 تا کنون 25 درصد برآورد شده است، به‌زودی بازگشت خواهد داشت یا باید نگران بازاری شبیه به سال 2008 بود.

سقوط بازار ارزهای دیجیتال تنها بخشی از کل ماجرا است

آمارها نشان می‌دهند که از ابتدای سال 2022، عملاً تمامی سرمایه‌گذاری‌ها در بخش‌های مختلف اقتصادی در ارزش خود کاهش داشته‌اند. لیستی کوتاه از این موارد را در این‌جا آورده‌ایم:

  • نت‌فلیکس (Netflix) 67- درصد
  • پی‌پَل (PayPal) 55- درصد
  • فیس‌بوک (Facebook) 44- درصد
  • تسلا (Tesla) 42- درصد
  • بیت کوین (Bitcoin) 38- درصد
  • آمازون (Amazon) 28- درصد
  • شاخص نزدک (Nasdaq Index) 24- درصد
  • شاخص اس اند پی 500 (S&P 500) 14- درصد

این تنها یک نمونه از وضعیت بازار بود و در برخی موارد تا 90 درصد ریزش مشاهده شده است.


این امکان وجود دارد که در نظام اقتصادی جهانی به‌جای یک لغزش کوچک، شاهد یک زمین‌لرزه و تحول اساسی باشیم؛ اما مسئله مهم این است که شما بدانید شرایط به وضعیت خوب خود بر می‌گردد. همه ما خاطرات بد داشتیم، اما گذشته را فراموش کرده و از این‌گونه وقایع کسب تجربه کرده‌ایم.


در دهه هفتاد میلادی، بحران جهانی انرژی با پایان توافق‌نامه برِتون وودز (Bretton Woods)، پایان استاندارد طلا (The Gold Standard)، آغازگر یک رکود در سطح جهانی شد. در آن تاریخ، اس اند پی 500 طی یک سال با 50 درصد کاهش روبرو شد و توانست در دو سال آینده 76 درصد و طی چهار سال 133 درصد بازگشت داشته باشد.


در میانه دهه هشتاد میلادی، وضعیت انرژی مجدداً در سطح جهانی بحران ایجاد کرد و این بار، اس اند پی 500 نزدیک به 30 درصد کاهش داشت که طی پنج سال آینده موفق به بازگشتی به میزان 226 درصد بود.


در سال 2008، وام‌های بدون اعتبار دنیا را دچار بحران مالی کرد و اس اند پی 500 یکی از شدیدترین ریزش‌های خود را طی یک و نیم سال و به میزان 58 درصد تجربه کرد. پنج سال بعد ارزش این شاخص نسبت به کمترین مقدار خود طی بحران مالی، سه برابر افزایش پیدا کرد. اما امروز حتی با در نظر گرفتن کاهش فعلی آن، نسبت به آن زمان شش برابر رشد کرده است.

سقوط بازار ارزهای دیجیتال و بیت کوین

بیت کوین تا کنون چرخه‌هایی مشابه را تجربه کرده است و مشاهده شده که سقوط بازار ارزهای دیجیتال با بازگشت انتقام‌جویانه بیت کوین، به روزهای خوب خود و قوی‌تر از گذشته بازگشته است. در واقع، 100 درصد افرادی که اقدام به خرید بیت کوین کرده‌اند و حداقل 4 سال آن را نگه داشته‌اند، شاهد رشد سرمایه خود بوده‌اند.


تاریخ لزوماً نباید تکرار شود، اما در نظر داشتن آن به‌عنوان سابقه و نمونه رویکرد صحیحی است.


داشتن یک افق برای سرمایه‌گذاری کلیدی برای موفقیت است، البته که پیش‌بینی فردا امری بسیار دشوار است. در بازار وال‌استریت فیزیک‌دانان و ریاضی‌دانانی هستند که در پیش‌بینی‌ها بسیار تلاش کرده‌اند و با شکست مواجه شدند. اما با توسعه افق فکری خود پیرامون زمان، پیش‌بینی روند ساده‌تر خواهد بود.

منبع: BeInCrypto

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک‌گذاری

پوریا کریم‌زاده متولد ۱۳۶۹ در مشهد، فارغ‌التحصیل ادبیات انگلیسی؛ ده سال سابقه ترجمه و تدریس و چهار سال سابقه فعالیت در بازارهای مالی و تحلیل فاندامنتال دارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *