کوینها دارای بلاکچین اختصاصی بوده اما توکنها بر روی یک بلاکچین میزبان ایجاد میشوند.
کوین چیست؟

بیتکوین، نخستین و معروفترین کوین موجود در بازار ارزهای دیجیتال است که فعالیت خود را از سال 2009 آغازکرد.
بلاکچینهای اتریوم با پروتکل ERC20، ترون(Tron)، کاسموس(Cosmos) و بلاکچین تزوس (Tezos)، مهمترین بلاکچینهای میزبان توکنها در بازار ارزهای دیجیتال هستند.
ویژگی کوینها
کوینها در واقع همان پول دیجیتالی هستند که ویژگیهای پول را به صورت غیرمتمرکز دربرمیگیرند:
- قابل انتقال هستند.
- قابل تقسیم و قابل تعویض هستند.
- در امور پرداختی، قابل پذیرش هستند.
- قابل استخراج بوده و عرضه محدودی دارند.
- دارای بلاکچین اختصاصی بوده و ماندگار هستند.
- به دارندگان، حق مشارکت در شبکه بلاکچین اختصاصی خود را میدهند.
انواع کوین
کوینها در بازار ارزدیجیتال به دو دسته کلی تقسیم میشوند : کوینهای متمرکز و کوینهای غیرمتمرکز
کوین های متمرکز
کوینها یا ارزهای دیجیتال متمرکز به آن دسته از کوینهایی گفته میشود که کارکردی مشابه پول دارند؛ با این تفاوت که در دنیای ارزهای دیجیتال بهکار بردهمیشوند.
در معنای دقیقتر میتوان گفت همانگونه که بانک مرکزی، پول را چاپ و روانه بازار میکند تا کنترل عرضه و تقاضا را بهدست گیرد، سازندگان کوینهای متمرکز نیز با نظارت کامل این کوینها را چاپ و وارد بازار ارزهای دیجیتال میکنند تا میزان عرضه و تقاضا را کنترل کنند. کوینهایی همچون ریپل (XRP)، ایاس (EOS) و نئو (NEO).
کوین های غیرمتمرکز
کوینها یا ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز، بهگونهای طراحی شدهاند که توسعهدهندگان در آن نقشی ندارند و تحت کنترل هیچ نهاد و سازمانی قرارنمیگیرند. اطلاعات مربوط به این کوینها بهجای آنکه روی سرور مرکزی ذخیره شوند، روی هزاران سرور ذخیره میشوند.
بنابراین، احتمال دزدی و هک در آنها ازبین میرود و شبکهای امن و مطمئن در دسترس کاربران قرارمیگیرد. کوینهایی همچون اتریوم (ETH)، لایتکوین (LTC) و کاردانو (ADA).
کاربرد کوینها
کوینها کارکردی همانند پول واقعی دارند و تنها به عنوان روش پرداخت بهکار میروند، به عنوان مثال برای خرید و فروش و کارهایی از این قبیل مورد استفاده قرار میگیرند.
به صورت جزئی، کاربرد کوینها در سه مورد زیر خلاصه میشود:
- انتقال پول و حوالههای بینالمللی
- واحدی برای ارزشگذاری سایر کالاها و محصولات
- ذخیرهی ارزش و کسب سود از نگهداری یا خرید و فروش آن
توکن چیست؟

برخی معتقدند که توکنها به این علت که دارای بلاکچین اختصاصی نیستند، اعتبار و ارزشی ندارند. اما در حقیقت این یک نظریه مردود و غیرقابل قبول است. چرا که توکنها علاوه بر آنکه یک دارایی دیجیتال محسوب میشوند، میتوانند بیانگر سهم نیز باشند.
هدف از ساخت توکن چیست؟

حال با آشنایی با مفهوم کوین و توکن، ممکن است این سوال در ذهن شما شکل گرفتهباشد که هدف از ساخت توکن چیست؟ چرا شرکتها به جای ایجاد شبکه بلاکچین اختصاصی خود از بلاکچین سایر ارزهای دیجیتال استفاده میکنند؟
دلیل ساخت توکن به صورت کلی در تامین امنیت و کاهش هزینهها خلاصه میشود. ایجاد بلاکچین اختصاصی سطح بالایی از دانش فنی، زمان و هزینهی بالایی را میطلبد. اما سازمانها میتوانند با داشتن سطح مشخصی از دانش برنامهنویسی و با هزینه کمتر و تنها در عرض چند ساعت، توکن اختصاصی خود را با استفاده از قراردادهای هوشمند، بر بلاکچینهای میزبان ایجادکنند.
در واقع مدیران پس از ایجاد توکن و ارائه ردمپ و مسیر اختصاصی آن، اعتمادسازی لازم را نسبت به پروژه خود شکل میدهند و از طریق انواع عرضه اولیه و فروش توکن به افراد، تامین مالی پروژه صورت میگیرد. به این ترتیب مسیر برای ایجاد بلاکچین اختصاصی، تا حدودی هموارتر میشود.
در برخی موارد نیز توکنها دارای ماهیت کلاهبرداری و اسکم بوده و با هدف هک و سرقت داراییهای کیفپول میزبان ایجاد میشوند.
چگونه توکنهای کلاهبرداری را تشخیص دهیم؟
- همانطور که میدانید وبسایت کوین مارکت کپ، معتبرترین مرجع برای شناخت پروژههای رمزارزیست. کاربران میتوانند تمامی اطلاعات مربوط به یک ارزدیجیتال را در این وبسایت مشاهده کنند. توصیه ما به شما این است که قبل از هرگونه اقدام برای خرید یا سرمایهگذاری در یک توکن، دادههای مربوط به آن را در این وبسایت بررسی کنید.
در صورتی که این توکن در وبسایت کوین مارکت کپ قابل مشاهده نبود، به احتمال زیاد شما با یک پروژه اسکم مواجه هستید.همچنین پایین بودن مارکت کپ یا همان ارزش بازار نیز یکی دیگر از عواملی است که میتواند از اعتبار یک ارزدیجیتال بکاهد. - صرافیهای بزرگ ارزدیجیتال، همواره بستر معامله ارزدیجیتال مربوط به پروژههای معتبر و با پتاسیل بازدهی بالا را فراهم میکنند. بنابراین لیست شدن توکنها در این صرافیها و بالا بودن حجم معاملات آنها میتواند سیگنالی از اعتبار آنها باشد.
- پروژههای معتبر رمزارزی معمولا وبسایت اختصاصی خود را دارند. دسترسی به این وبسایت نیز به راحتی و از طریق وبسایت کوین مارکت کپ فراهم شدهاست. در صورتی که نتوانستید وبسایت اختصاصی پروژهای را پیدا کنید، بهتر است در مورد سرمایهگذاری در آن کمی بیشتر احتیاط کنید.
ایردراپ توکنها
در بازار کریپتوکارنسی، اصطلاح ایردراپ (Airdrop) به معنای اهدای یک دارایی دیجیتالی به کاربران به صورت رایگان است. این مکانیسم معمولا با هدف جذب مخاطب برای شبکههای اجتماعی پروژه صورت میگیرد تا با شناساندن پروژه به فعالان جامعه کریپتوکارنسی، سرمایهگذارهایی برای تامین مالی آن جذب شوند.
ایردراپها معمولا به این صورت شکل میگیرند که افراد میتوانند تحت شرایط خاصی همانند پیوستن به کمپینها یا شبکههای اجتماعی پروژه و اشتراکگذاری آن با دیگران، تعداد مشخصی از آن توکن را در قالب پاداش برای مشارکت، در کیفپولهای خود دریافت کنند.
انواع توکنها
توکنها نسبت به کوینها، کاربرد و انواع مختلفی دارند. با توجه به کاربرد توکنها، میتوان آنها را در نه نوع توکنهای مثلی، توکنهای غیرمثلی، توکنهای ارزی، توکنهای حاکمیتی، توکنهای اوراق بهادار، توکنهای دارایی، توکنهای کاربردی، توکنهای سهمی و توکنهای جایزه دستهبندی کرد.
- توکنهای مثلی(Fungible Tokens):
بیشتر توکنهای موجود در بازار کریپتوکارنسی، توکنهای مثلی یا قابلتعویض هستند. این توکنها همانند هر واحد از پولهای فیات دارای ارزش یکسانی بوده و با هر توکن دیگری قابل تعویض و جایگزین هستند. |
- توکنهای غیرمثلی یا NFTها (Non-Fungible Tokens):
توکن غیرمثلی یا غیرقابل تعویض،نوعی از داراییهای دیجیتال بوده که کمیاب و خاصاند و شامل موارد غیر قابل تعویض مانند بلیط رویدادهای مختلف، آیتمهای بازیها، نام دامنهها و اقلام کلکسیونها میشوند. |
- توکنهای ارزی(Currency Tokens):
این توکنها بهعنوان دارایی بهشمار میروند و در پلتفرمهایی مانند اتریوم پشتیبانی میشوند. اما توکنهای ارزی به عنوان روشی برای پرداخت و ذخیره ارز مورد استفاده قرار میگیرند و کاربردی همانند ارز دیجیتال بیت کوین دارند. |
- توکنهای حاکمیتی(Government Tokens):
توکن حاکمیتی از مهمترین انواع توکنها است که دارندگان آن میتوانند برای مشارکت در پروتکلهای موردنظر از آن استفاده کنند. |
- توکنهای بهادار(Security Tokens):
توکنهای بهادار جزو آن دسته از توکنهایی محسوب میشوند که برای خرید و فروش خدمات و محصولات مورد استفاده قرارمیگیرند و میتوانند گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری باشند. بههمین دلیل نزد کمیسیون بورس اوراق بهادار آمریکا به عنوان یک اوراق بهادار بهشمار میروند. |
- توکنهای دارایی(Asset Tokens):
این توکنها به عنوان داراییهای دیجیتال در یک سازمان یا نهاد محسوب میشوند که یک پشتوانه دارند. این پشتوانهها داراییهای استانداردیاند که ارزش مستقل دارند. این داراییها میتوانند به صورت نفت، طلا و ارزهایی مانند دلار باشند. این توکنها نشاندهنده میزان دارایی هستند. |
- توکنهای کاربردی(Utility Tokens):
بهوجود آمدن توکنهای کاربردی مدیون ارز دیجیتال اتریوم است. با توجه به آنکه این توکنها روی شبکه اتریوم ایجاد میشوند، استفاده از آن نیز در شبکه اتریوم امکانپذیر است. قابلیت چندکاره بودن از ویژگیهای توکنهای کاربردی است و این امکان را برای کاربران خود فراهم میکند تا به سرویسی خاص دسترسی داشتهباشند و برخلاف توکنهای ارزی عمل میکنند. |
- توکنهای سهمی (Equity Tokens):
این توکنها بیشتر مفهوم تئوری دارند و به عنوان سهام به سرمایهگذاران دادهمیشوند، مانند سهام شرکت. |
- توکنهای جایزه(Reward Tokens):
این توکنها بیشتر در کسبوکارها مورد استفاده قرار میگیرند و به مثابه نوعی امتیاز وفاداری برای مشتریان محسوب میشوند. |
توکن سوزی، مکانیسمی برای حفظ ارزش توکنها

توکن سوزی (Token burn)، فرایندی است که در آن بنیانگذاران تعداد مشخصی از توکن یا کوین را به صورت عمدی و غیرقابل بازگشت، به کیف پولهای ناشناخته ارسال میکنند.
توکن سوزی با تکیه بر اصل عرضه و تقاضا ایجاد میشود. مطابق با قانون عرضه و تقاضا، هرچه کالا یا محصولی کمیاب باشد، ارزش بیشتری خواهد داشت. هدف اصلی از توکن سوزی این است که تعداد توکنهای درگردش کاهش یافته و از این طریق ارزش آن در طول زمان افزایش یابد. به این ترتیب، افراد بیشتری برای خرید و سرمایهگذاری در آن پروژه علاقمند خواهندشد.
تفاوت کوین و توکن
همانطور که در ابتدای مقاله ذکر کردیم، اصلیترین تفاوت کوین و توکن در وجود بلاکچین اختصاصی است. کوینها بر بلاکچین اختصاصی خود ایجاد میشوند. در حالی که توکنها بر بلاکچینهای میزبان ایجاد میشوند و دارای شبکه اختصای نیستند. سایر تفاوتهای این دو دارایی دیجیتالی نیز از همین تفاوت ناشی میشود.
کوین | توکن |
بر بلاکچین اختصاصی خود ایجاد میشوند. | دارای بلاکچین اختصاصی نبوده و بر بلاکچین میزبان ایجاد میشوند. |
اصلیترین کاربرد آنها در امور پرداختی است. | دارای کاربردهای گوناگون از جمله واسطه پرداخت و سهام هستند. |
در آدرسهای اختصاصی خود ذخیره میشوند. | در کیفپول بلاکچین میزبان ذخیره میشوند. |
مشهورترین کوین در بازار ارزهای دیجیتال؛ بیتکوین | پرکاربردترین توکن در بازار ارزهای دیجیتال؛ تتر |
کوین چیست؟
کوینها نوعی از داراییهای دیجیتال هستند که در امور پرداختی استفاده میشوند. کوینها بر بلاکچین اختصاصی خود ایجاد و ذخیره میشوند.
توکن چیست؟
توکنها نوعی از داراییهای دیجیتال هستند که دارای بلاکچین اختصاصی نیستند و بر بلاکچین شبکههای میزبان ایجاد و ذخیره میشوند. این داراییها علاوهبر نقش واسطه پرداخت، کاربردهای متعدد دیگری نیز دارند.
هدف از ایجاد توکن چیست؟
ایجاد بلاکچین اختصاصی فرایندیست که دانش تخصصی، هزینه و زمان زیادی را میطلبد. به همین منظور صاحبان پروژههای رمزارزی، به منظور تامین مالی، توکنهای اختصاصی پروژه را در بلاکچینهایی که هماکنون وجود دارند ایجاد میکنند.
در مرحله بعدی آن را از طریق رویدادهای عرضه اولیه به افراد واگذار میکنند و از این طریق سرمایه لازم جهت پیشرفت و ادامه مسیر پروژه را جذب میکنند.
تفاوت کوین و توکن چیست؟
کوینها بر بلاکچین اختصاصی خود ایجاد میشوند و اصلیترین کاربرد آنها در تسهیل امور پرداختی است. توکنها اما دارای بلاکچین اختصاصی نیستند و بر بلاکچینهایی که در حال حاضر وجود دارند، ایجاد میشوند. توکنها علاوهبر اینکه در امور پرداختی استفاده میشوند، کاربردهای دیگری نظیر سهام نیز دارند.
چگونه اعتبار توکنها را تشخیص دهیم؟
در ابتدا لازم است تا نام توکن را در وبسایت کوین مارکت کپ جستجو کنید. در صورتی که اطلاعات مربوط به پروژه در این وبسایت موجود نبود، احتمالا با یک پروژه کلاهبرداری روبهرو هستید. در صورتی که اطلاعات مربوط به پروژه را در این وبسایت یافتید، به بررسی پلتفرمهایی که امکان خرید و فروش این توکن در آنها فراهم است، بپردازید.
در صورتی که این توکن در صرافیهای معتبر و با حجم معاملاتی بالا لیست شدهباشد، میتوان نسبت به اعتبار بالای آن اطمینان خاطر پیداکرد.
توکنها را در چه کیف پولهایی نگهداری کنیم؟
توکنها را میتوانید بسته بر نوع بلاکچینی که در آن ایجاد شدهاند، در کیفپولهای صرافیها یا کیفپولهای نرمافزاری همچون تراست ولت (Trust wallet)، انجین ولت (Enjin wallet)، آلفا ولت (Alpha wallet) و متاماسک (Metamask) نگهداریکنید.
توکن سوزی به چه معناست؟
توکن سوزی مکانیسیمی است که برای متعادل کردن تعداد توکنهای گردش و حفظ ارزش آن اجرا میشود. به این صورت که بنیانگذاران پروژه رمزارزی، در دورههای زمانی تعیینشده، تعداد مشخصی از توکنها را به کیف پولهای بدون بازگشت ارسال میکنند.
به این ترتیب، این تعداد توکن از چرخه خرید و فروش خارج شده و طبق اصل عرضه و تقاضا، با کاهش عرضه، ارزش دارایی در بلندمدت حفظ میشود.
کوینها برای سرمایهگذاری بهتر هستند یا توکنها؟
برخی افراد تصور میکنند توکنها به علت نداشتن بلاکچین اختصاصی، گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری نیستند. در صورتی که این تصور کاملا غلط است. بسیاری از توکنها در بازار ارزهای دیجیتال وجود دارند که با داشتن بنیاد قدرتمند، موفق به جذب سرمایههای کلان شدند و به موفقیتهای بزرگ و پایداری دستیافتند.
برای مثال ارزدیجیتال بایننس کوین با نماد BNB، یکی از نمونههای موفق توکنهاست. BNB ابتدا در بلاکچین اتریوم ایجاد شد و جهشهای قیمتی خوبی را تجربهکرد و توانست سودهای قابلتوجهی را نصیب سرمایهگذاران کند.
در عین حال چه بسیارند افرادی که در سالهای اخیر مبالغ زیادی را در توکنهای گوناگون سرمایهگذاری کردند. اما درحال حاضر این توکنها حتی وجود خارجی ندارند و این افراد تمام سرمایه خود را از دست دادند.
بنابراین اعتبار و بازدهی یک پروژه، ارتباط چندانی به ماهیت کوین یا توکن بودن ندارد. بلکه لازم است تا قبل از هرگونه اقدام برای سرمایهگذاری، پیرامون بنیاد و اهداف مربوط به پروژه کوین یا توکن، بررسی و ارزیابیهای لازم را به عمل آورد.
جمعبندی
کوینها و توکنها دو نوع متفاوت و در عین حال محبوب از داراییهای دیجیتال هستند که هر یک کاربرد و ویژگیهای منحصربهخود را دارند. مهمترین تفاوت کوین و توکن در وجود بلاکچین اختصاصی میباشد. به این صورت که کوینها بر بلاکچین اختصاصی خود ایجاد و ذخیره میشوند.
اما توکنها به منظور افزایش امنیت و کاهش هزینه در ابتدای پروژه، با استفاده از قراردادهای هوشمند در بلاکچینهای میزبان مثل بلاکچین اتریوم و ترون ایجاد و ذخیره میشوند. دومین تفاوت کوین و توکن مربوط به کاربرد آنهاست. اصلیترین کاربرد کوینها در انجام امور پرداختی و ذخیره ارزش است. اما توکنها علاوهبر اینکه میتوانند به عنوان واسطه در معاملات استفاده شوند، کاربردهای دیگری نیز همچون ایفای نقش سهام دارند.
دیدگاهتان را بنویسید